Jaki okap kupić? Oto informacje, które pomogą ci w wyborze dobrego modelu

Jaki okap kupić? Oto informacje, które pomogą ci w wyborze dobrego modelu

Jaki okap kupić? Oto informacje, które pomogą ci w wyborze dobrego modelu

Może się wydawać, że okap kuchenny jest jedną z najnudniejszych części gospodarstwa domowego, w której nie ma miejsca na żadne nowoczesne technologie. O tym, że nie jest to prawda, przekonałem się podczas testu okapu kominowego Amica OKP6655S, którym można sterować za pomocą gestów.

Nim jednak przejdziemy do tej funkcji warto odpowiedzieć sobie na pytanie: czym powinien cechować się dobry okap? Mówimy tu oczywiście o okapie kominowym, który montujemy bezpośrednio nad kuchenką. Poza nim wyróżniamy też okapy podszafkowe, które są mniej widoczne, a co za tym idzie bardziej estetyczne oraz okapy wyspowe przeznaczone do umieszczenia na środku pomieszczenia. Mniej popularne rodzaje okapów to teleskopowy, narożny oraz blatowy, ale nie będziemy dziś o nich mówić.

Okap powinien mieć funkcję pracy w trybie wyciągu oraz pochłaniacza. Wyciąg powinien być podłączony do osobnego przewodu kominowego, którym powietrze z kuchni będzie transportowane poza budynek. W wielu budynkach takiego przewodu jednak nie ma lub są nim odprowadzane spaliny np. z płyty gazowej. Wtedy przydaje się funkcja pochłaniacza, która pozwala na pracę w obiegu zamkniętym. Wówczas powietrze z kuchni oczyszcza się przechodząc przez zamontowany w pochłaniaczu filtr węglowy.

Okap odpowiada za pochłanianie zapachów i odprowadzanie powietrza.

Warto zatem zadbać o to, by nie był on mniejszy od kuchenki. Jeżeli kupujecie model z większą liczbą palników, powinniście koniecznie kupić okap większy od standardowego. Przydatna okaże się tu też funkcja pochłaniania obwodowego FrameOn, dzięki której opary są odprowadzane nie tylko za pomocą głównego kanału, ale również szczelin umieszczonych wokół przedniej szyby. Dodatkowy obwodowy system zasysania sprawia, że przykry zapach znika szybciej, a jednocześnie okap działa ciszej.

Warto też pamiętać o tym, że okap należy dobierać do wielkości pomieszczenia, w którym będzie zamontowany. Zaleca się, by w ciągu godziny możliwa była sześciokrotna wymiana całego powietrza w pomieszczeniu. Ilość powietrza można wyliczyć mnożąc powierzchnię kuchni i jej wysokość.

Przykładowo, okap Amica OKP6655S ma maksymalną wydajność na poziomie 730 m3/h. Podzielmy ten wynik przez sześć i okaże się, że kubatura pomieszczenia, w którym się znajduje powinna wynosić około 122 m3. Biorąc pod uwagę, że typowa wysokość mieszkania to 2,5 metra, okaże się że maksymalna powierzchnia kuchni z tym okapem powinna wynosić niemal 49 metrów kwadratowych. Oznacza to, że testowany okap poradzi sobie nawet z dużymi kuchniami połączonymi z salonem.

Kolejnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę jest głośność.

Okapy mają kilka trybów pracy o różnej skuteczności oraz głośności. W końcu podczas gotowania zupy nie jest potrzebna tak duża wydajność jak podczas smażenia steków. A co do głośności: warto by maksymalny poziom natężenia dźwięku generowanego przez okap nie przekraczał 70 dB, co jest odpowiednikiem przebywania we wnętrzu jadącego samochodu. W podstawowym trybie okapy mają około 50-60 dB, co odpowiada głośności uruchomionego odkurzacza.

Często dochodzi też do sytuacji, w których gotowanie lub smażenie zostało zakończone, ale powietrze w kuchni wciąż wymaga oczyszczenia. Dzięki funkcji czasowego włączenia można ustawić czas, przez jaki okap będzie pracował już po zakończeniu przygotowywania posiłku, by usunąć wszystkie niepożądane zapachy. A gdy oczyści powietrze, samoczynnie się wyłączy.

Jednak nie tylko głośność jest ważna. Warto zwrócić uwagę także na widoczność, a konkretnie na to, czy okap jest wyposażony podświetlenie. W modelu używanym przeze mnie zastosowano potrójne podświetlenie diodami LED, które pomaga w gotowaniu wieczorem oraz po zmroku.

Utrzymuj swój okap w czystości! Najlepiej go nie dotykaj.

Okap warto też regularnie myć, ale mało kto o tym pamięta. Dlatego warto zadbać o to, by okap miał aluminiowe filtry, których zadaniem jest oddzielenie tłuszczów od pochłanianych oparów. Wykonane są z materiału odpornego na korozję i nadają się do wielokrotnego czyszczenia. Efekt: ochrona przed osadzaniem się tłustego nalotu na ścianach, meblach i w przewodach wentylacyjnych i konieczność rzadszego czyszczenia oraz konserwowania urządzenia.

W większości przypadków codzienna pielęgnacja okapu ogranicza się do jego przetarcia szmatką z wodą oraz detergentem. Kiedyś konieczne było jeszcze wygrzebywanie resztek tłuszczu i nieczystości z przycisków, ale te na szczęście zostały zastąpione za pomocą łatwiejszych w czyszczeniu paneli dotykowych. Nie są one jednak idealne, ponieważ podczas dotykania ich zostawia się na nich odciski palców.

Dlatego Amica zdecydowała się na zastosowanie technologii sterowania gestami. Ruch w prawo w płaszczyźnie poziomej pozwoli na zwiększenie moc okapu, zaś ruch w lewo ją zmniejszy. Uniesienie ręki w górę uruchomi oświetlenie okapu, zaś w dół je zgasi. Sterowanie takie jest intuicyjne, ale wymaga robienia widocznych, zamaszystych gestów. To dobra informacja, ponieważ uniemożliwia przypadkową zmianę ustawień okapu.

Funkcja sterowania gestem sprawia też, że Amica OKP6655S to jeden z najciekawszych okapów na rynku, który spodoba się nie tylko fanom gotowania, ale też nowych technologii. Pokazuje, że producenci AGD mogą cały czas ulepszać swoje sprzęty, ale muszą do tego używać nie coraz nowszych podzespołów, jak w smartfonach, ale własnej pomysłowości.

*Materiał powstał we współpracy z marką Amica.

Dołącz do dyskusji