To tylko brzmi jak szalony plan – cukier będzie słodszy dla… naszego zdrowia

Artykuł/Nauka 28.12.2015
To tylko brzmi jak szalony plan – cukier będzie słodszy dla… naszego zdrowia

Właśnie zakończyły się święta Bożego Narodzenia. Na pewno jedną z największych atrakcji na waszych rodzinnych stołach były słodkości. Domowe ciasta, ciasteczka czy pierniki są dobre bo są… słodkie.

Niestety, cukier nie jest zbyt zdrowy dla naszych organizmów. Mimo, że wprowadza on nas w stan błogości, nadużywanie cukru powoduje szereg chorób: od problemów z zębami po nadwagę.

Oczywiście istnieją różnego rodzaju zastępniki dla cukru w formie słodzików. Niestety, i one nie są idealne. Zazwyczaj niosą ze sobą różne ograniczenia: na przykład nie można ich używać w wypiekach, bo rozkładają się w wysokiej temperaturze, albo po prostu nie smakują tak dobrze jak biały cukier. Warto wspomnieć również o obawach zdrowotnych związanych z częstym użytkowaniem tego typu substytutów. Nie są one często zgodne z udowodnionymi zagrożeniami, ale panuje przeświadczenie o większej „naturalności” białego cukru niż słodzików.

A gdyby tak udało się sprawić, że będziemy potrzebowali mniej cukru – bo będzie nam wydawał się słodszy?

Na taki właśnie pomysł wpadli założyciele izraelskiej firmy DouxMatok. Jej założyciel, Eran Baniel, zadał sobie pytanie: Czy można wziąć zwykły cukier, i nie zmieniając jego składu, sprawić, by był słodszy? Baniel zainspirowany został pracą swojego ojca, Avrahama Baniela, zajmującego się całe życie technologią żywności, a w szczególności cukrem i substancjami słodzącymi.

Słodkość cukru odczuwamy za pomocą receptorów znajdujących się na języku. Baniel wpadł na pomysł takiego przetworzenia cukru, aby jego cząsteczkami otoczyć mikroskopijnej wielkości cząstki mineralne (dopuszczone do spożycia). Tym sposobem powierzchnia, z jaką styka się receptor smaku, zwiększa się, potęgując wrażenie słodkości.

Nie zmieniliśmy składu cukru, ale sposób jego transportu – mówi Eran Baniel. Gdy receptor smaku ma styczność z wieloma cząsteczkami cukru, wysyła do mózgu sygnał: to jest bardzo słodkie!

Co ważne, wynaleziony w DouxMatok proces można zastosować do każdego rodzaju substancji słodzącej – również do glukozy, ksylitolu, czy też syropu glukozowo-fruktozowego. Wszystkie te substancje będzie można użyć w mniejszych ilościach, przy tym samym efekcie, stosując metodę opracowaną przez Baniela.

Zwiększenie skuteczności słodzenia sięga 100% – czyli zamiast dwóch łyżeczek cukru do herbaty, moglibyśmy używać jednej i odczuwać ją jako tak samo słodką. Jak przewiduje firma, tak „usprawniony” cukier można by wprowadzić na sklepowe półki już w ciągu najbliższych 18 miesięcy.

Źródło: Smithsonian Magazine

* Grafika: Shutterstock

Advertisement

Dołącz do dyskusji

Advertisement
Advertisement