7 produkcji o jedzeniu, które warto obejrzeć nie tylko w tłusty czwartek

Top/Film 08.02.2018
7 produkcji o jedzeniu, które warto obejrzeć nie tylko w tłusty czwartek

Pączki zjedzone? Gorąca czekolada z bitą śmietaną wypita? Świetnie! Dziś kalorii nie liczymy, ale jeśli od jutra zamierzasz jeść zdrowiej, rozsądniej lub po prostu smaczniej, to znajdziesz tu inspirujące filmy i seriale, które mogą ci w tym pomóc.

Jiro śni o sushi

Malutka restauracyjka w tokijskim metrze. Na pierwszy rzut oka to typowy lokal, jakich mija się dziesiątki w drodze z pracy do domu. Ten jest jednak wyjątkowy. To najmniejsza na świecie restauracja, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelin. Stolik trzeba tu rezerwować z półrocznym wyprzedzeniem.

Jiro śni o sushi to dokument o właścicielu restauracji, 85-letnim Jiro Ono, wybitnym mistrzu sushi, który nigdy nie osiadł na laurach. Film to piękna wizualnie, ciepła i bardzo ludzka opowieść o człowieku, jego pasji i o dążeniu do perfekcji. Zdecydowanie polecam, nie tylko fanom sushi.

Chef’s table

Chef’s table to produkcja Netflixa nie tyle o jedzeniu i kuchni, co o spełnieniu zawodowym i prywatnym. Każdy odcinek pokazuje historię i pracę innego szefa kuchni. Każdy z nich ma swój własny styl i – co zaskakujące – zupełnie różne ambicje i cele, które chce osiągnąć.

Trzy serie po sześć odcinków to niesamowita, bardzo wytworna podróż kulinarna. Jeśli nie zaspokoi twojego apetytu, na deser możesz obejrzeć również Chef’s Table: Francja, czyli dodatkowy miniserial liczący cztery odcinki.

Cowspiracy

Głośny, kontrowersyjny dokument dostępny w Netfliksie. Ten film powinien obejrzeć każdy, kto chce jeść świadomie. Cowspiracy opowiada o produkcji mięsa na masową skalę, ale – paradoksalnie – nie skupia się na warunkach hodowli zwierząt. Zamiast tego dotyka tematu, o którym mówi się mniej, czyli obciążenia naszej planety. Film mówi o tym, że Ziemia nie jest gotowa na wykarmienie siedmiu miliardów ludzi mięsem.

Produkcja w wielu miejscach bazuje na dużych niedopowiedzeniach lub wręcz manipulacjach, dlatego nie wszystko, co widzimy na ekranie, możemy uznać za pewnik. Mimo to Cowspiracy zmusza do gruntownego przemyślenia swojej diety. Na dokładkę można również obejrzeć dokument What the Health autorstwa tych samych twórców.

Wasted! The Story of Food Waste

Wykorzystuj wszystko, nie marnuj niczego – to przesłanie płynące z tego filmu. Obraz nie tylko krytykuje przemysł żywieniowy, ale jednocześnie chwali historie ludzi i firm dbających o zrównoważony system żywności. W filmie widzimy wpływowych szefów kuchni, którzy starają się marnować jak najmniej żywności poprzez przekształcanie pozornych odpadków w nowe, niesamowite potrawy.

Food, Inc.

Jedzenie, które jemy dzisiaj, drastycznie różni się od jedzenia spożywanego przez naszych dziadków. Jest ono mniej naturalne, przez co nie jest do końca zgodne z tym, co jadł człowiek na całej drodze ewolucji. Dokument Food, Inc. nie ocenia i nie stawia widzowi żadnych zakazów, ale pokazuje praktyki, których wiele osób zupełnie nie jest świadomych. To dobry pokaz tego, że moralność przy masowej produkcji żywności nie istnieje.

Super Size Me

Film nominowany do Oscara w kategorii najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny. Morgan Spurlock postanawia sprawdzić, co stanie się z jego ciałem po miesiącu diety opartej wyłącznie o fast food. Efekty są łatwe do przewidzenia, ale lepiej obejrzeć je na ekranie, niż na samym sobie.

Rotten

Najnowszy serial Netfliksa o tematyce żywności. Każdy odcinek pokazuje biznes stojący za produkcją konkretnego produktu: miodu, orzechów, mleka, czy… czosnku. Oglądamy zakulisowe wojny producentów, które często są oparte o korupcję i czyny mające znamiona (bardzo) nieuczciwej konkurencji. Rotten moim zdaniem skupia się zbyt mocno na biznesie a za mało na jedzeniu, dlatego polecam go tylko największym fanom gatunku.

Teksty, które musisz przeczytać:

Dołącz do dyskusji (4)

MAŁO? CZYTAJ KOLEJNY WPIS...

MAŁO? CZYTAJ KOLEJNY WPIS...

Advertisement