Google wprowadza automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności

News/Oprogramowanie 02.05.2019
Google wprowadza automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności

Google wprowadza automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności

Google ogłosił drobną, ale ważną nowość. Na naszych kontach będziemy mogli ustawić automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności.

Mniej więcej w czasie, gdy Mark Zuckerberg próbuje wmówić opinii publicznej, że przyszłością największego serwisu społecznościowego świata jest prywatność, Google wprowadza naprawdę użyteczne narzędzie, które znaczy więcej niż 1000 słów szefa Facebooka.

Google ogłosił wprowadzenie drobnej, ale wartościowej nowości. Jest to możliwość ustawienia automatycznego usuwania Historii Lokalizacji i Aktywności.

Google tłumaczy w swoim wpisie na blogu, dlaczego dane są zbierane.

Nieważne czy poszukujesz najnowszych wiadomości czy najszybszej drogi do domu – chcemy aby nasze produkty były jak najbardziej pomocne dla każdego. Kiedy włączasz takie ustawienia jak Historia Lokalizacji oraz Aktywność w sieci i aplikacjach, te dane mogą pomóc produktom Google w dostarczeniu Ci użytecznych informacji, takich jak rekomendacje restauracji które mogą Ci się spodobać albo wyniki twojego ostatniego wyszukiwania – czytamy.

Oczywiście firma ani nie odkrywa w powyższym fragmencie Ameryki, ani specjalnie nie próbuje ukryć, że zbiera dane różnego rodzaju. Każdy, kto eksplorował kiedyś ustawienia Konta Google, doskonale wie, jak działa gigant. Świadomi użytkownicy zdają sobie również sprawę, że ceną za wygodę korzystania z usług jest pożegnanie się z tradycyjnie pojmowaną prywatnością. Bardziej dociekliwi mogą nawet pobrać swoje dane z serwerów firmy. W tym wpisie podpowiadamy, jak to zrobić.

Automatyczne usuwanie historii lokalizacji i aktywności konta Google – jak włączyć?

Google przypomina, że historię lokalizacji i aktywności w sieci i aplikacjach można włączyć i wyłączyć i od dawna. Nowość polega na tym, że będziemy mogli ustawić również automatyczne kasowanie.

W sekcji zarządzania aktywnością zobaczymy przycisk Wybierz, by skasować automatycznie. Następnie otrzymamy możliwość wyboru spośród trzech ustawień: ręcznego kasowania aktywności, okresu 18-miesięcznego i 3-miesięcznego.

W momencie pisania tego tekstu na żadnym z używanych przeze mnie urządzeń nie miałem jeszcze możliwości skorzystania z nowych ustawień. Taka możliwość będzie pojawiać się sukcesywnie na kolejnych kontach.

Google obiecuje, że otrzymamy je w „ciągu najbliższych tygodni” i będą dotyczyć Historii Lokalizacji oraz Aktywności w sieci i aplikacjach.

Dołącz do dyskusji