Google zrobi pół kroku w tył. W Chrome pojawi się możliwość wyłączenia automatycznego logowania

News/Oprogramowanie 26.09.2018
Google zrobi pół kroku w tył. W Chrome pojawi się możliwość wyłączenia automatycznego logowania

Google zrobi pół kroku w tył. W Chrome pojawi się możliwość wyłączenia automatycznego logowania

Google wycofuje się z obowiązkowego logowania do Chrome’a i obiecuje większą przejrzystość w sprawie synchronizacji danych. 

Kontrowersyjna zmiana w Chrome 69 wywołała falę krytyki skierowaną w Google. Oburzali się internauci, oburzali się eksperci do spraw bezpieczeństwa, pooburzaliśmy się trochę i my. I dobrze. Google wycofuje się z części zmian i przywraca użytkownikom możliwość wyboru.

O co chodzi z tym, że Chrome 69 automatycznie loguje do przeglądarki?

W najnowszej aktualizacji swojej przeglądarki Google zdecydował się wprowadzić bardzo kontrowersyjną zmianę. Użytkownik Chrome w chwili zalogowania się do którejkolwiek z usług Google’a (na przykład Gmaila), zostawał automatycznie logowany do przeglądarki. O tym, że cokolwiek się stało, informowała tylko mała ikonka w rogu z podpiętym do konta obrazkiem zalogowanego. Do tej pory można się było oczywiście logować do Chrome, ale decyzja o tym, czy to zrobić, leżała w rękach użytkownika, a nie Google’a.

Co gorsza, wyjaśnienia dlaczego firma zdecydowała się na taki krok, nie brzmiały zbyt przekonująco, co zawsze jest świetną pożywką dla niepewności i szukania drugiego dna.

Na korzyść giganta przemawia to, że automatyczne logowanie nie oznaczało automatycznego synchronizowania danych i wysyłania historii wyszukiwania, haseł czy ciasteczek z Chrome do Google’a. Na to nadal trzeba było się zgodzić osobno. Tu jednak także pojawił się problem i to duży. Okienko informujące o braku synchronizacji zostało niestety tak zaprojektowane, że zgodzić się przez przypadek było zdecydowanie zbyt łatwo. Google’owi rzadko zdarzają się takie wpadki.

Google wycofuje się ze zmian.

Google na początku bronił swojej decyzji, publikując między innymi serię wpisów na Twitterze, wyjaśniających zmiany. Teraz w poście na blogu Zach Koch zapowiedział, że wraz z najbliższą aktualizacją pojawi się możliwość wyłączenia w opcjach automatycznego logowania do przeglądarki. Nie wracamy więc do punktu wyjścia.

Nie od dziś wiadomo, że znacznie łatwiej przekonać ludzi, żeby nic nie robili, niż skłonić ich do dokonania akcji, nawet jeśli to trzy kliknięcia myszką. Google będzie miał więc większość użytkowników zalogowanych do Chrome’a, ale ci, którzy bardzo chcą tego uniknąć, będą mieć taką możliwość.

Obiecano też większą przejrzystość, jeśli chodzi o informowanie, czy nasz login jest zsynchronizowany. Biorąc pod uwagę obecny UI, niemal każda zmiana w tym zakresie będzie zmianą na lepsze.

Chrome 70 powinien się pojawić już w połowie października.

Dołącz do dyskusji