Ten kalkulator pomoże ci ugotować idealne jajko za każdym razem. Opracował go doktor fizyki kwantowej

Artykuł/Nauka 29.03.2018
Ten kalkulator pomoże ci ugotować idealne jajko za każdym razem. Opracował go doktor fizyki kwantowej

Ten kalkulator pomoże ci ugotować idealne jajko za każdym razem. Opracował go doktor fizyki kwantowej

O nietypowym polskim startupie Omni Calculator wspominał już przy okazji Tłustego Czwartku Tomek Domański. Udostępniono wtedy kalkulator liczący spalanie kalorii pochodzących z pączków.

Omni Calculator to strona zawierająca wciąż rosnącą liczbę przydatnych i czasami zabawnych kalkulatorów. Twórcom Omni Calculatora udało się zunifikować wygląd i sposób parametryzacji różnych obliczeń, przez co możemy w prosty sposób przeszukiwać bazę kalkulatorów, wpisać parametry i otrzymać wynik. Dodatkowo, uzyskujemy sporo informacji i ciekawostek na temat danego zagadnienia.

Kalkulatory dostępne na Omni Calculator są najróżniejsze i podzielone na kategorie takie jak biznes, chemia, czy fitness.

Można np. policzyć, ile potrzebujesz cukierków w grze Pokemon Go, aby wyewoluować pokemona, oraz o ile będziesz żył krócej jeśli zostaniesz alkoholikiem. Podoba mi się takie podejście: mając odpowiednią ilość informacji, jesteśmy przecież w stanie wyestymować prawie wszystko.

W tej chwili liczba dostępnych kalkulatorów wynosi ponad 400, a do tej grupy dołączył nowy: przygotowany przez doktora fizyki kwantowej Miłosza Panfila kalkulator, pomagający obliczyć, jak przygotować idealne gotowane jajko.

idealne jajko

Jak ugotować idealne jajko?

Aby uzyskać satysfakcjonujące nasze podniebienie gotowane jajko, pod uwagę trzeba wziąć między innymi:

  • masę jajka – większe jajka potrzebują więcej czasu, aby nastąpiła dystrybucja ciepła w środku skorupki
  • temperaturę jajka – czy było z lodówki czy w temperaturze pokojowej
  • temperaturę wody

Dobrze znamy sytuację, gdy robiliśmy jajka na miękko w dwóch kolejnych dniach, mieliśmy wrażenie, że wszystko zrobiliśmy tak samo, a jednak wynik był inny: raz były one mocniej ścięte, a raz mniej. To dlatego, że oprócz wyżej wymienionych czynników na wynik gotowania jajka wpływają dodatkowo:

  • wysokość nad poziom morza – tak, wraz ze zmianą wysokości zmienia się ciśnienie powietrza i temperatura wrzenia wody
  • ciśnienie powietrza – mimo że nie udaliśmy się w góry, ciśnienie powietrza, a wraz z nim temperatura wrzenia, może ulegać wahaniom

Dzięki kalkulatorowi gotowania jajek od Omni Calculator wystarczy wypełnić informacje na temat jajek, ciśnienia etc. aby następnie uzyskać czas, jaki powinniśmy gotować jajko. Tak naprawdę uzyskamy dwa wyniki: na jajko na miękko i na twardo.

Gotowanie jajek to oczywiście sposób Omni Calculatora na zachęcenie do używania ich kalkulatorów, związany ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi.

Warto jednak przyjrzeć się innym dostępnym na stronie kalkulatorom, które, jak piszą ich twórcy, mogą pomóc nam w podejmowaniu lepszych i lepiej uzasadnionych decyzji.

Dołącz do dyskusji

Advertisement