Teraz wszyscy zobaczą, kiedy ostatnio korzystałeś z Instagrama. Na szczeście można to wyłączyć

Social media 19.01.2018
Teraz wszyscy zobaczą, kiedy ostatnio korzystałeś z Instagrama. Na szczeście można to wyłączyć

Teraz wszyscy zobaczą, kiedy ostatnio korzystałeś z Instagrama. Na szczeście można to wyłączyć

Instagram ma nową funkcję, która pokazuje innym, kiedy byłeś dostępny. Jeżeli nie chcesz się ujawniać, możesz ją wyłączyć.
W aplikacji Instagramu na Androidzie i iOS pojawiła się nowa funkjca. Po wejściu do ekranu z wiadomościami widzimy teraz, kiedy nasi rozmówcy ostatnio korzystali z serwisu. Tuż pod nickiem widać dwie daty, z których pierwsza pokazuje ostatnią aktywność, a druga odnosi się do ostatnio wysłanej wiadomości.

Działa to też w drugą stronę. My możemy podejrzeć aktywność znajomych na Instagramie, ale oni widzą i naszą.

instagram

Nowa funkcja jest domyślnie włączona u wszystkich, a nie każdy życzy sobie, by inni widzieli informacje o ostatniej aktywności. Czasami nie chcemy, żeby rozmówca widział, że nie przeczytaliśmy jego wiadomości, mimo że otworzyliśmy aplikację.

Tym bardziej, że nie zawsze musi to być złośliwe. Wystarczy, że przypadkowo włączymy Instagram tylko na chwilkę, zapomnimy o wiadomości, a rozmówca może pomyśleć, że mamy go w poważaniu. Dodatkowo nie każdy życzy sobie, by inni widzieli, jak często korzysta z Instagrama.

Jak wyłączyć infromacje o ostatniej aktywności na Instagramie?

Nową funkcję można wyłączyć, a taka możliwość wyboru nie zdarza się często w aplikacjach społecznościowych.

instagram

Najpierw należy otworzyć zakładkę ze swoim profilem. Następnie trzeba wybrać menu w prawym górnym rogu (ikonka z trzema kropkami). Po przewinięciu ekranu zobaczymy przełącznik „Pokaż aktywność statusu”, który można wyłączyć.

Po tym zabiegu znajomi przestaną widzieć naszą aktywność, ale my nie będziemy też widzieć informacji i ich logowaniach. Świeżo po wyłączeniu tej funkcji informacje mogą być widoczne, ale przy przeładowaniu aplikacji znikają.

Dołącz do dyskusji

Advertisement