Wreszcie możemy czasowo wyciszać aktywność znajomych na Facebooku

News/Technologie 15.12.2017
Wreszcie możemy czasowo wyciszać aktywność znajomych na Facebooku

Wreszcie możemy czasowo wyciszać aktywność znajomych na Facebooku

Facebook wprowadził testowaną w ubiegłych miesiącach funkcję wyciszania aktywności znajomych. Niestety trochę ją przy tym ograniczył.

We wrześniu Facebook rozpoczął testy funkcji tymczasowego wyciszania postów znajomych i stron. W wersji dostępnej dla wybranej grupy testerów, pojawiła się możliwość wyłączania wyświetlania postów na 24 godziny, 7 lub 30 dni. Dziś serwis wdrożył oficjalnie tę funkcję.

Jak działa wyciszanie znajomych i stron na Facebooku? To bardzo proste. Od teraz wystarczy, że klikniemy w trzy kropki w prawym górnym rogu postu i po pojawieniu się listy z opcjami wybierzemy pozycję Tymczasowo przestań obserwować. Spowoduje to zawieszenie wyświetlania postów na 30 dni.

Czym różni się wprowadzony przez Facebooka wariant od testowanego wcześniej? Przede wszystkim serwis nie zdecydował się na kilka opcji wyciszania aktywności. Do wyboru mamy tylko możliwość zawieszenia jej na 30 dni.

Wyciszanie znajomych i stron na Facebooku? Na to czekałem.

Facebook tłumaczy, że opcja wyciszania zgodna jest z filozofią Aktualności. Ma być nią zapewnienie użytkownikom większej kontroli nad wyświetlanymi treściami. Oczywiście sporo w tym, typowej dla serwisu marketingowej nowomowy. Ostatecznie i tak zobaczymy to, co pokażą nam odpowiednie algorytmy.

Mimo wszystko należy docenić nowość. Facebook rozumie bowiem, że możemy mieć dość rzeki zdjęć dzieci naszych znajomych. Że mogą denerwować nas miłośnicy zwierząt domowych, bombardujący treściami związanymi z każdym przejawem aktywności ich pupili. Nowa funkcja pozwala nam również – wybaczcie kolokwializm – strzelić focha i wyłączyć posty osoby lub strony czasowo, a nie permanentnie. Gdy nam przejdzie, będzie mogli znów ją obserwować.

Funkcja wyciszania udostępniana jest kolejnym użytkownikom Facebooka już teraz. Żeby sprawdzić czy możecie z niej korzystać, kliknijcie w opcje dowolnego postu dodanego przez znajomych lub stronę.

Snooze

Julkaissut Facebook 13. joulukuuta 2017

Musisz przeczytać:

Dołącz do dyskusji

Advertisement