Blogi kulinarne – uwielbiamy je

Felieton/Social media 14.02.2013
Blogi kulinarne – uwielbiamy je

Blogi kulinarne – uwielbiamy je

Pewnie wiele osób jeszcze pamięta czasy, gdy z książek kucharskich mama oraz babcie czerpały inspiracje na przygotowywane przez siebie potrawy. Jednak największe skarby znajdowały się na brzegach stron, luźnych kartkach czy w zeszytach, w których skrzętnie były notowane uwagi do konkretnych przepisów lub autorskie pomysły na potrawy. Dzisiaj rolę takich zeszytów z przepisami oraz książek kucharskich przejęły blogi kulinarne. Jak zatem wygląda polska blogosfera kulinarna?

Na tak postawione pytanie odpowiedzi udziela infografika przygotowana przez Listonic. W polskim internecie można znaleźć ponad 2500 blogów kulinarnych, na których przepisów poszukuje 11 milionów Polaków! To bardzo dużo. Zwłaszcza przy założeniu, że w 2012 roku z internetu korzystało już 64% Polaków, czyli około 22 mln osób, to połowa z internatów poszukuje pomysłów na obiad czy kolację właśnie w sieci, z czego aż 3,5 miliona osób czyni to regularnie

Jeśli ktoś korzysta z blogów kulinarnych to raczej nie będzie zaskoczony czołową piątką najpopularniejszych, która składa się z Kwestii Smaku, Kotlet.TV, Moich Wypieków, Pozytywnej Kuchni oraz OlgaSmile. Oczywiście blogi to nie wszystko i producenci żywności dostrzegli już dawno potencjał drzemiący w tym kanale dotarcia do potencjalnych klientów i zakładają własne blogi tematyczne lub serwisy z przepisami kulinarnymi.

Jak się można spodziewać w kalendarzu znajdziemy trzy daty, w okolicy których zarówno blogerzy jak i my – osoby poszukujące przepisów zwiększają swoją aktywność w sieci. Mowa tutaj oczywiście o Świętach Wielkiej Nocy, Świętach Bożego Narodzenia oraz o przełomie roku. Nie mniej interesująco przedstawia się zestawienie mówiące jakich przepisów w danym okresie szukaliśmy. W okresie Wielkanocy był to np. sernik z brzoskwiniami, jajka faszerowane, mazurek z marcepanem i babka drożdzowa.

Przed Bożym Narodzeniem, towarem deficytowym okazywał się przepis na ciasto na pierogi, karpia w galerecie, kapustę z grochem, śledzie w śmietanie czy też na makowiec. Przy okazji Sylwestra menu Polaków widocznie się zmienia i jest znacznie bardziej zróżnicowane. W cenie są przepisy na drinki,takie jak mojito, czy na sałatkę z tuńczykiem, również na wypieki – o dziwo poszukiwanym przez internautów jest przepis na karpatkę lub muffinki.

Blogi kulinarne to już nie tylko przepisy ze zdjęciami. W dobie rozkwitu wideo w sieci oraz YouTube’a coraz większą rolę odgrywają nagrania wideo przedstawiające wykonanie przepisów. W Polsce najpopularniejsze kanały YouTube posiadają: Kocham Gotować, Kotlet.TV oraz Pozytywna Kuchnia. To, co mnie często zraża do niektórych blogów kulinarnych, to brak wersji mobilnych ich stron, po których nawigowanie przy użyciu smartfona nie jest zbyt przyjemnym doświadczeniem. Niemniej jednak blogi coraz częściej i chętnie korzystają z nowych możliwości, jakie daje chociażby aplikacja mobilna Listonic – twórcy poniższej infografiki. Pod koniec 2012 roku aż 500 serwisów korzystało z przycisków „Zamień na listę zakupów”. Natomiast liczba odwiedzin takich stron sięgnęła w grudniu 2012 8,8 mln.

Blogi kulinarne to bez wątpienia książki kucharskie XXI wieku. Sięgamy do nich bardzo chętnie i często i moim zdaniem coraz większa grupa osób będzie korzystała z przepisów na nich publikowanych, gdyż dają w zasadzie nieskończone możliwości znalezienia ciekawych wariacji na temat popularnych przepisów, ale także szansę na odkrycie zupełnie nowych smaków. To wszystko w dodatku podane jest w ciekawej i atrakcyjnej formie, okraszone zdjęciami i materiałami wideo. Za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat to na blogach swoich mam czy też babci następne pokolenia będą szukały przepisów na pierogi czy na placek drożdżowy. Pozostaje tylko pytanie, czy blogi, a co za tym idzie przepisy te przetrwają tak długo w internecie, co te zapisane na kartkach papieru. Tego jeszcze chyba nikt nie wie, ale oby tak też się stało!

photo credit: visualpanic via photopin cc

blogi-kulinarne-przepisy-gotowanie-polska

Tagi: ,

Dołącz do dyskusji

Advertisement