Nowe oszustwo na Facebooku: wystarczy kliknąć w jeden link, żeby stracić pieniądze

News/Bezpieczeństwo 16.08.2017
Nowe oszustwo na Facebooku: wystarczy kliknąć w jeden link, żeby stracić pieniądze

Pojawiło się nowe, niebezpieczne oszustwo na Facebooku. Zapoznaj się z jego zasadą działania, by nie paść ofiarą cyberprzestępców. Wyślij też ten tekst znajomym, wówczas będziesz w stanie ostrzec również i ich.

We wszystkich przypadkach użytkownik dostaje na Facebook Messengerze wiadomość od znajomego. Jak donosi Niebezpiecznik, treść takiej wiadomości bywa zupełnie różna. Czasami jest to imię użytkownika, emotikonki oraz link. Czasami jest to prośba o wejście na grupę, gdzie użytkownicy przerabiają twoje zdjęcia. Niekiedy to prośba o sprawdzenie rzekomo istotnych wiadomości znajdujących się pod danym adresem.

W żadnym przypadku nie warto klikać w tego typu link.

Jeżeli jednak ofiara to zrobi, zostanie przekierowywana do aplikacji korzystającej z Facebooka lub dysku w chmurze Google Drive, gdzie widzi zdjęcie z przyciskiem “Play”. Gdy ofiara zdecyduje się na kliknięcie w niego, następuje dalsza akcja, która zależy od rodzaju sprzętu, z którego korzysta.

Jeżeli używa PC, zostanie przekierowana na stronę udającą hosting plików, która za drobną opłatą pozwoli na pobranie pliku. Niektóre osoby mogą się na to zdecydować, zwłaszcza jeżeli przeczytają wcześniej, że jej fotografie są przerabiane. Jest to jednak technika wymagająca zaangażowania ofiary, więc wiele osób może po drodze zorientować się, że jest to oszustwo i przerwać proces.

Realny problem pojawia się, gdy w link kliknie osoba korzystająca ze smartfona. Wówczas zostanie wykorzystana usługa Wap Billing, która bez podawania numeru telefonu i wysyłania wiadomości obciąża rachunek ofiary. Ofiara nawet nie zauważy, że zaczęła korzystać z usług SMS Premium. Dowie się o tym dopiero, gdy zobaczy bardzo wysoki rachunek telefoniczny.

Oszustwo na Facebooku: jak się przed nim chronić?

Przede wszystkim być ostrożnym i nie klikać, w co popadnie. Po otrzymaniu podejrzanej wiadomości od znajomego, warto się z nim skontaktować innym kanałem niż Facebook Messenger i spytać go, czy wysyłał nam taki link. Jeżeli zaprzeczy, będzie to oznaczać, że padł on ofiarą działań cyberprzestępców. Dodatkowo warto zablokować u operatora usługi Premium, dzięki czemu wysyłanie drogich SMS-ów oraz połączenia z drogimi numerami będą niemożliwe. Wtedy tego typu oszustwo na Facebooku nie będzie nam w stanie zaszkodzić.

Advertisement

Dołącz do dyskusji

Advertisement
Advertisement