Najprostszy sposób na pyszną kawę w domu? Odpowiedź to Nespresso Expert&Milk

Najprostszy sposób na pyszną kawę w domu? Odpowiedź to Nespresso Expert&Milk

Zrobienie dobrej kawy w domu do tej pory oznaczało dla mnie jedną z dwóch rzeczy – niedrogą, ale bardzo czasochłonną kawową alternatywę, lub super-wygodne, ale bardzo drogie ekspresy ciśnieniowe. Teraz wiem, że jest też trzecia droga do dobrej kawy w domu: ekspres Nesspresso Expert&Milk.

Expert&Milk firmy Krups to najbardziej zaawansowany ze wszystkich ekspresów Nespresso. Pozwala cieszyć się dobrą kawą w aż czterech rozmiarach, a dzięki zintegrowanemu spieniaczowi przygotujemy też wszelkie napoje kawowe oparte o espresso i mleko.

Cena urządzenia? 1400 zł. Proces parzenia kawy? Dziecinnie prosty.

Wkładamy kapsułkę do podajnika, wybieramy jeden z czterech rozmiarów kawy i temperaturę. Opcjonalnie – spieniamy mleko. Potem wystarczy wcisnąć przycisk na górze ekspresu i cieszyć się świetnym, mocnym naparem z charakterystyczną cremą.

Żadnego sypania ziaren, czekania aż się zmielą, żadnego czyszczenia. Podstawowe czynności eksploatacyjne w przypadku Nespresso Expert&Milk sprowadzają się do dolewania wody do pojemnika i… zbierania) zużytych kapsułek, gdy szufladka się zapełni.

Co ważne, kapsułki nie muszą lądować na śmietniku. Jako że kapsułki Nespresso są aluminiowe, podlegają recyclingowi. Gdy zamówimy nową partię kapsułek od Nespresso, kurier za darmo odbierze od nas te zużyte. Możemy je też samodzielnie oddać na przetworzenie w dowolnym butiku Nespresso.

Ekspres idealny dla geeka.

Celowo rozpocząłem ten tekst od pokazania, jak proste jest parzenie kawy w Nespresso Expert&Milk. To jednak nie znaczy, że jego możliwości kończą się na dwóch pokrętłach i przycisku.

Expert&Milk posiada też wbudowaną łączność Bluetooth oraz dedykowaną aplikację na smartfony z Androidem i iOS.

Aplikacja otwiera cały szereg nowych możliwości.

Domyślnie ekspress Expert&Milk potrafi przygotować cztery rodzaje kawy:

  • Ristretto (25 ml kawy)
  • Espresso (40 ml kawy)
  • Lungo (110 ml kawy)
  • Americano (25 ml kawy + 125 ml gorącej wody)

Jednak wewnątrz aplikacji możemy znacznie więcej. Aplikacja pozwala nam dostosować konkretną ilość naparu, proporcje kawy do wody, oraz temperaturę parzenia.

To oddaje w nasze ręce niemal nieskończone możliwości eksperymentowania z różnymi kombinacjami.

Jako że kapsułek Nespresso jest multum (a wraz z ekspresem dostajemy naturalnie opakowanie różnych rodzajów kawy na spróbowanie), możemy przygotować sobie różne receptury zależnie od tego, jaką kapsułkę wsadzimy do podajnika.

Jest to ogromna zaleta tego ekspresu, bo żadna inna maszyna do parzenia kawy nie pozwala na przygotowanie tuż po sobie tak odmiennych rodzajów kawy. Każda filiżanka nawet zaparzona jedna po drugiej, może zawierać inny rodzaj kawy.

Na tym możliwości aplikacji się nie kończą.

Naturalnie oprócz tworzenia własnych kawowych kompozycji, możemy wewnątrz aplikacji zrobić kilka innych rzeczy.

Przede wszystkim, zaprogramować ekspres na konkretną godzinę. Chcesz, żeby z rana pobudce towarzyszył aromat świeżo zaparzonej kawy? Żaden problem. Wystarczy wieczorem wrzucić kapsułkę do podajnika i wybrać godzinę parzenia wewnątrz aplikacji. Gdy wstaniesz, parujący kubek kawy już będzie na ciebie czekał.

W aplikacji możemy też podejrzeć stan techniczny naszego ekspresu, tudzież sprawdzić twardość wody dołączonym do ekspresu testerem. Aplikacja powiadomi nas też, jeśli z ekspresem zadziałoby się coś złego, co – na szczęście – nie przytrafiło mi się jak dotąd ani razu przez cały miesiąc testów.

W końcu z poziomu aplikacji możemy też zamawiać kapsułki. Mało tego – jeśli wprowadzimy do aplikacji liczbę posiadanych przez nas kaw, maszyna sama nas powiadomi, kiedy przyjdzie czas uzupełnić zapasy. Dzięki temu nigdy nie obudzimy się bez kofeiny na podorędziu.

Dlaczego warto wybrać Nespresso Expert&Milk zamiast tradycyjnego ekspresu?

Wielu z was pewnie zastanawia się, dlaczego w zasadzie decydować się na ekspres kapsułkowy, zamiast tradycyjnego?

Mam kilka dobrych argumentów.

  • Cena: ekspresy kapsułkowe są dużo tańsze, od dobrych ekspresów tradycyjnych. Nawet uwzględniając relatywnie wysoki koszt kapsułek, znacznie taniej jest kupić ekspres na kapsułki wysokiej jakości niż tradycyjną, ciśnieniową maszynę do kawy.
  • Powtarzalna jakość kawy: kawa z ekspresu kapsułkowego zawsze będzie smakować równie dobrze. Na smak naparu nie będzie miał wpływu sposób przechowywania ziaren, zużyte żarno młynka, czy osad zbierający się w dyszach (Expert&Milk doprowadza kawę i wodę oddzielnymi przewodami).
  • Różnorodność, za każdym razem: jak wspominałem, każda kawa z Expert&Milk może być zupełnie inna. Wystarczy wymienić kapsułkę. W tradycyjnym ekspresie, by zmienić rodzaj kawy, musimy zużyć wszystkie ziarna i wyczyścić ekspres. Nie da się tego robić od filiżanki do filiżanki.
  • Gwarancja świetnego espresso: niezależnie od tego, na jaki ekspres Nespresso się zdecydujemy, będzie on wysokociśnieniowy – czyli wytwarzał ciśnienie do 19 barów. Ergo z każdej takiej maszyny, nawet tej najtańszej, powstanie wyborne, dobrze zaparzone espresso, z naturalną cremą.

Powyższe zalety dotyczą w zasadzie każdego z ekspresów Nespresso. Model Expert&Milk wyróżnia dodatkowo fakt, iż jest on po prostu najbardziej uniwersalny i daje największe możliwości.

Dodajmy do tego przepiękny (przynajmniej w moich oczach) design, pasujący zarówno do klasycznych, jak i nowoczesnych wnętrz, aplikację mobilną i niebywałą prostotę obsługi, a mamy maszynę do kawy, obok której nie sposób przejść obojętnie.

Na koniec wyrzućmy słonia z pokoju. Co z jakością kawy z kapsułek?

Utarło się przekonanie i przyznaję, że sam je podzielałem, iż kapsułki to nie kawa. Po części to prawda – wielu producentów pakuje tzw. „kawę rozpuszczalną” do plastikowych pudełeczek. Mając kontakt z takim tworem trudno się nie zrazić. Ostatecznie z prawdziwą kawą ma on niewiele wspólnego.

Z Nespresso jest zupełnie inaczej. Przede wszystkim, kawa wypalana jest w jednym miejscu, w szwajcarskiej palarni, dokąd zjeżdżają ziarna najwyższej jakości zebrane na plantacjach najwyższej klasy, przy bezpośrednim kontakcie z farmerami.

Kawa natychmiast po zmieleniu zamykana jest w aluminiowych kapsułkach, które zapobiegają jej utlenianiu, oraz odcinają dostęp światła i wilgoci, co zapobiega zachodzeniu jakichkolwiek procesów chemicznych, które mogłyby wpłynąć na jakość zmielonych ziaren.

Dlaczego kapsułki są aluminiowe? Ano dlatego, by zachować pełnię aromatów świeżo zmielonej kawy (a tych jest ponad 900!) i za każdym razem uwolnić je dopiero w momencie wciśnięcia przycisku na ekspresie. W przypadku kapsułek plastikowych takie samo zachowanie jakości nie jest możliwe.

A jak to smakuje? Jak w naprawdę dobrej kawiarni. I nawet nie śmiem w tej chwili zacząć się rozpisywać na temat przeróżnych rodzajów kaw zamkniętych w kapsułkach, gdyż oferta Nespresso jest w tej chwili tak bogata, że nie sposób zamknąć jej opisu w jednym, krótkim artykule.

Najważniejsze jest to, że każdy z pewnością znajdzie w tej ofercie coś dla siebie.

I przy pomocy ekspresu Nespresso Expert&Milk będzie mógł się cieszyć wyśmienitą kawą, przy każdej okazji.

Dołącz do dyskusji

MAŁO? CZYTAJ KOLEJNY WPIS...

MAŁO? CZYTAJ KOLEJNY WPIS...

Advertisement